Βρες τον ιδανικό εκτυπωτή για εσένα!

27.07.2022
από ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΟΥ

Βρες τον ιδανικό εκτυπωτή για εσένα!


Εκτυπωτής: Ένα από τα πλέον κλασικά περιφερειακά σε κάθε σπίτι και γραφείο που μας επιτρέπει να έχουμε σε φυσική μορφή χρήσιμα έγγραφα. Όπως με όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, έτσι και ο εκτυπωτής έχει εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου με νέες δυνατότητες και τύπους να εμφανίζονται διαρκώς.
Όμως, ποιός είναι ο κατάλληλος εκτυπωτής για εσένα; Πού πρέπει να κινηθείς αν τον χρειάζεσαι για το σπίτι, και πού για το γραφείο; Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες εκτυπώσεις; Σε καλύπτουν οι επιλογές συνδεσιμότητας που έχει; Έχεις ερωτηματικά πάνω από το κεφάλι σου; Μην αγχώνεσαι! Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που χρειάζεσαι

Τύπος Εκτυπωτή

Εκτυπωτής Inkjet
Οι inkjet εκτυπωτές άρχισαν να αναπτύσσονται σαν τεχνολογία στις αρχές του 1950, και οι χρήστες του μπόρεσαν να εκτυπώσουν μία ψηφιακή εικόνα για πρώτη φορά στα τέλη του 1970.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν είναι ο εξής: Παίρνουν μελάνι και το εκτοξεύουν σε μικροσκοπικές σταγόνες πάνω στο χαρτί, προκειμένου να αποτυπώσουν με ακρίβεια την ψηφιακή εικόνα που καλούνται να αναδημιουργήσουν.
Οι περισσότεροι εκτυπωτές που βρίσκει κανείς σε σπίτια, λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι σχεδιασμένοι για μικρό όγκο εκτυπώσεων και παράλληλα καλύπτουν διάφορους τύπους χαρτιού, κάνοντας τους ιδανικούς για το μέσο χρήστη.


Εκτυπωτής Laser
Οι laser εκτυπωτές σχεδιάστηκαν αρχικά για επαγγελματική χρήση. Στις πρώτες τους μορφές, είχαν μεγάλες διαστάσεις και ήταν ιδανικοί για τις ανάγκες ενός γραφείου, που απαιτούσε μεγάλες ποσότητες εγγράφων σε φυσική μορφή. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους γίνεται πιο διαδεδομένη και στο σπίτι, μιας και το μέγεθος τους έχει μειωθεί αισθητά και είναι οικονομικότεροι σε βάθος χρόνου, ανάλογα πάντα με τη χρήση που γίνεται.
Οι laser εκτυπωτές έχουν σχεδιαστεί για να εκτυπώνουν μεγάλες ποσότητες χαρτιού, ενώ παράλληλα διατηρούν το κόστος ανά σελίδα χαμηλό. Αντί για μελάνι, χρησιμοποιούν στατικό ηλεκτρισμό και toner (δηλαδή σκόνη) για να μεταφέρουν κείμενα ή εικόνες στο χαρτί.


Εκτυπωτής Ink Tank
Οι εκτυπωτές με ink tank είναι ακριβώς αυτό που λέει η ονομασία τους. Το μελάνι βρίσκεται εκτός του εκτυπωτή, σε ειδικά δοχεία και φτάνει στα ακροφύσια μέσω μικροσκοπικών σωλήνων.
Αντί να αγοράσεις μελάνια που περιλαμβάνουν κεφαλή εκτύπωσης και δοχείο μελανιού, μπορείς απλά να αναπληρώσεις μελάνι στο δοχείο, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εκτύπωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις μικρότερο κόστος εκτύπωσης και μεγαλύτερο αριθμό σελίδων.
Δεδομένου πως το μελάνι μεταφέρεται από τα δοχεία, η ταχύτητα εκτύπωσης εγγράφων και φωτογραφιών είναι αρκετά πιο αργή.

Τι να προσέξεις

Μονόχρωμα ή Έγχρωμα;
Μία από τις βασικότερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των εκτυπωτών είναι αν προσφέρει μονόχρωμες ή έγχρωμες εκτυπώσεις. Ανάλογα με τον τύπο εγγράφων που θα εκτυπώνεις, θα πρέπει να προσέξεις αν ο εκτυπωτής που σκοπεύεις να αγοράσεις είναι έγχρωμος ή μονόχρωμος.

Απλές εκτυπώσεις ή ποιοτικές φωτογραφίες;
Ο σκοπός για τον οποίο προορίζεις τον μελλοντικό σου εκτυπωτή, παίζει σημαντικό ρόλο για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρεις. Αν σκοπεύεις να εκτυπώνεις μόνο απλά έγγραφα γραφείου, ο laser εκτυπωτής είναι η ιδανική επιλογή για εσένα. Αν θες να εκτυπώνεις και άλλα αρχεία, όπως φωτογραφίες, ένας inkjet εκτυπωτής θα σου δώσει περισσότερη λεπτομέρεια και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

Μελάνι ή toner;
Το κόστος των αναλώσιμων ενός εκτυπωτή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αγορά. Τα μελάνια είναι φθηνότερα και είναι η σωστή επιλογή για σπανιότερη χρήση. Από την άλλη, τα toners μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνονται ακριβότερα, όμως διαρκούν παραπάνω από τα μελάνια. Επομένως, για τους εντατικούς χρήστες τα toners είναι οικονομικότερα σε βάθος χρόνου.

Εκτύπωση διπλής όψης
Η εξοικονόμηση του χαρτιού είναι αρκετά σημαντική, τόσο για την τσέπη σου, όσο και για το περιβάλλον. Αν έχεις σκοπό να εκτυπώνεις μεγάλους όγκους αρχείων, σκόπιμο θα ήταν κοιτάξεις για έναν εκτυπωτή με δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης, ώστε να μην μπλέκεις με τα βάλε-βγάλε του χαρτιού και κυριολεκτικά να λύσεις τα χέρια σου!

Pages Per Minute
Το… περιβόητο Pages Per Minute είναι ουσιαστικά η ταχύτητα με την οποία εκτυπώνει ένας εκτυπωτής. Οι inkjet εκτυπωτές είναι πιο αργοί, με μέσο όρο 15 εκτυπώσεις το λεπτό. Οι laser από την άλλη, έχουν μεγαλύτερο εύρος που κυμαίνεται από 15 έως και 100 σελίδες το λεπτό!

Duty Cycle
Το Duty Cycle αφορά τον συνιστάμενο κύκλο εργασιών ενός εκτυπωτή, για να μην προκληθούν προβλήματα στο εσωτερικό του. Αν πρόκειται για οικιακή χρήση, θα λέγαμε πως δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αντίθετα, αν μιλάμε για γραφείο με μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Συνδεσιμότητα
Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η συνδεσιμότητα ενός εκτυπωτή. Ανάλογα με τον χώρο και τη χρήση για την οποία προορίζεται, καλό θα ήταν να έχει και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο σε ένα γραφείο, τότε καλό θα ήταν να έχει θύρα ethernet. Αν από την άλλη χρειάζεσαι ευκολία στο σπίτι, είναι σημαντικό να συνδέεται στο Wi-Fi, για να «στέλνεις» από όλους τους χώρους.

Σπίτι ή Γραφείο;

Για Οικιακή Χρήση
Αν προορίζεις τον εκτυπωτή σου για οικιακή χρήση, ο inkjet ίσως είναι καλύτερη επιλογή μιας και είναι οικονομικότερος για λίγες εκτυπώσεις και βγάζει ποιοτικότερες εκτυπώσεις φωτογραφιών. Το duty cycle και το pages per minute δεν είναι κάτι που σε αγχώνει μιας και μιλάμε για εμφανώς λιγότερη χρήση. Για βασική χρήση, με έναν inkjet εκτυπωτή με δυνατότητα εκτύπωσης εγγράφων μέσω Wi-Fi θα είσαι καλυμμένος!

Για Επαγγελματική Χρήση
Αν ο εκτυπωτής προορίζεται για… σκληρή δουλειά, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να κινηθείς προς τη μεριά των laser printers. Παρέχουν μεγαλύτερη ταχύτητα εκτυπώσεων, είναι ιδανικοί για έγγραφα γραφείου, ενώ σε βάθος χρόνου είναι και πιο οικονομικοί! Το κομμάτι της συνδεσιμότητας είναι σημαντικό και εδώ σε περίπτωση που συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική